Ha a bicaj kész van, be van állítva, felkészültél Te is, akkor nyeregbe!  De hol lehet jót tekerni?

Magyarországon is számtalan remek kerékpáros lehetőség van, de mehetsz külföldre is, a közeében az itthoninál sokkal jobb infrastruktúával rendelkező helyek vannak! Itthon a legtöbbször nincs elkülönített kerékpárút, így az utakra kényszerülsz, de ekkor is tudsz kis forgalmú utakat választani! A sok út közül ajánlunk néhányat!

Tókerülések

Szerencsére itthon számtalan szebbnél szebb tó várja, hogy körbetekerd! A Balaton megkerülése minden bicajos célja, viszont elég hosszú (210 km), ezért ezt több napra tervezd. Élvezd a tó és a környék nyújtotta szolgáltatásokat. Ha teheted, ne nyáron tedd meg, mert akkor rengetegen vannak a bicajutakon, olyanok is, akik nem odavalók, érdemesebb tavasz végén vagy ősszel megcsinálni.

A Fertő-tó a másik kedvelt célpont, nincs közel, de érdemes odautazni egy napra vagy akár egy egész hétvégére. Az út nagy része az osztrák oldalon vezet, kiváló infrastruktúrával rendelkező kerékpárutakon. A tó megkerülése 120 km, a tavon jár komp is, így lehet rövidíteni két helyen is (60-80 km), így akár egy napos program is lehet.

A Velencei-tó megtekerése mindössze 25 km, ezért ezt még kisgyerekkel is bátran ajánlom. Az út végig elkülönített kerékpárúton halad, végig a tó mellett. Az infrastruktúra kiváló.

A Tisza-tó szintén remek lehetőséget kínál a tekerésre, a kisebbik kör csak 65km. Természetvédelmi terület, végig a tó mellett, jó utakkal és infrastruktúrával, természeti látnivalókkal.

Budapest környéke

A főváros közelében számtalan régió várja a kerékpárosokat. A Budapest – Szentendre útvonal az egyik legkedveltebb kerékpáros útvonal (oda-vissza 50km). Végig a Duna mellett vezet, gyönyörű árteres részen, elkülönített bicajúttal, de a Szentendre előtti néhány kilométer a gáton borzalmasan rossz állapotú. De Szentendre megnézése megéri!

A másik Budapest-közeli TOP-túra a Dunakanyar, ez talán az ország legszebb környékén tekergő útvonal, ami elkülönített kerékpárutakon vezet. A Vác – Szob szakaszt (oda – vissza 60 km) egy nap alatt is megtehetjük és gyerekekkel is bőven járható. Ha van kedv és idő hozzá, Szobtól az Ipoly mellett feltekerhetünk Kemencéig, ahonnan a Börzsönyön keresztül egy gyönyörű erdei úton Diósjenő felé tudunk visszajönni (itt már számolj emelkedővel is!).

Szentendréről elbicajozhatunk Visegrádra is a Duna másik partján, de ott országúton kell haladni! (Vagy akár kompozhatsz Szobnál vagy Visegrádnál és visszajöhetsz a másik oldalon! Vácnál is van komp!)

A Dunazugban.

Érdemes ellátogatni a Dunazugba, ahol számtalan rejtett, de szép út várja a kerékpározókat. Az utóbbi években számtalan utat újítottak fel és megépült a BuBa (Budapest – Balaton kerékpárút), amelyen akár a Balatonig is letekerhetsz. A BuBa Kamaraerdőnél kezdődik, Biatorbágyon, Etyeken, Gyúrón és Kajászón keresztül halad a Velencei-tó felé, majd onnan Székesfehérváron keresztül a Balatonhoz.

A Dunazugról a bike4fun blogja egy külön cikket írt régebben, olvasd el a TOP10 Dunazug cikket! Az utóbbi időben több fejlesztés is történt erre, így az egyik legjobb, gyerekekkel is járható magyar kerékpáros utat adták át tavaly Bicske és Tarján között (36km oda – vissza). Ezt bővítheted Etyekig, a borútig, itt azonban már országútra is fel kell menni (igaz, kis forgalmú).

Nagyon jó lehetőségek vannak Tata környékén. Az Által-ér mellett a Dunától van kerékpárút délre egészen Tatabányáig, majd Oroszlányig, nagyon jó minőségű és szép környezetben vezet, gyerekekkel is járható. Megnézheted a tatai tavat és a várat is, majd Tatabányán a Turulra is feltekerhetsz (nem könnyű!)

Budapesten túl

Ha elhagyjuk Budapest vonzáskörzetét, az ország számos pontján találunk remek lehetőségeket egy egy-két napos kirándulásra.

A Balatonfelvidék az egyik legszebb magyar régió, amely a bicajosoknak is remek útvonalak kínál. Se szeri, de száma a jó utaknak, szinte mindegyik kisebb számozású út gyönyörű környezetben fut. A 77-es utat próbáld elkerülni, de nyár kivételével az sem vészes. A legszebb környék a Tihanyi-félsziget – Nagyvázsony – Tapolca – Szigliget négyszögben található, különösen szép a Káli medence.

Pannonhalma környéke, a Sokorói-dombság és a Bakony gyönyörű környék, kis forgalmú utakkal. Zirc – Bakonybél, vagy Románd – Fenyőfő, esetleg kicsit arrébb a Csesznek – Dudar – Várpalota útvonal garantálja a gyönyörű túrát, tele látnivalóval. A 82-es utat messziről kerüld el, nagyon forgalmas!

A Fertő-tó remek hely, a teljes kör 120km, de komppal lehet rövidíteni 60 vagy 80 km-re.

A Dunántúli dombság is rejt szépségeket. A Zselic kiemelkedően szép, gyönyörű erdei környezetet biztosít. Egy 50 km-es Kaposvár-kör (Cserénfa – Bőszénfa – Szenna) elvarázsol.

A Tiszántúl és az északi régiókban is szuper utakat találni. A Zempléni hegység, Tokaj környéke és a Tisza felső folyása nem csak a borkedvelőknek ad nagy élményt.  A Szerencs – Boldogkőváralja – Regéc – Tolcsva – Tokaj kör akár kétnapos túrának is ajánlható, különösen, hogy a tokaji borvidék hangulatos pincéiben órákat lehet eltölteni.

És ha már ezen a környéken vagyunk, ugorjunk át a Felső – Tisza környékére, a Tiszahátra! A határtól (Tiszabecs) a Tisza mentén egészen Sárospatakig tekerhetünk, közbeiktatva olyan kulturális értékeket, mint Móricz szülőháza Tiszacsécsén, a tarpai kopjás temető, Kölcsey emlékház Szatmárcsekén vagy a tarpai pálinka! Az útvonal hosszú, kb. 145km, ezért 2-3-4 napos túrára ajánljuk.

Hegyek

Akinek van kedve és ereje, annak kötelező a hegyekbe mennie. A Pilis Budapesthez közel van, akár onnan, akár Szentendréről, de egy Dobogókő túra emlékezetes teljesítmény lesz (az országút elég forgalmas).

A Kőszegi-hegység is remek útvonalak kínál. A nyugati határ mellett vezető Szombathely – Pornóapáti – Velem – Kőszeg 50 km-es túra nem csak kulturális, de természeti értékekben is gazdag.

A Dunazug egyik útja.

A Mátra és benne a Kékes, mint Magyarország legmagasabb pontja ideális célpont egy valódi kihívás túrához. Kiindulópont Gyönygyös. Amennyiben nem elég egy Kékes csúcstámadás oda – vissza (38km), Gyöngyösről mehetünk egy kört Mátraháza – Pásztó felé (80 km), közbeiktatva a Kékest vagy esetleg a másik irányba, Recsk felé (85km). Ezek az útvonalak azonban jelentős szinteket tartalmaznak, így csak felkészülve és erősen próbálkozz!

Külföld

Ha elhagyod Magyraországot, elsősorban nyugatra, akkor meg fogsz lepődni a kerékpáros kultúra és az infrastruktúra magas színvonalán. Itthon is elindultak már a fejelsztések, de Ausztriában, Olaszországban, Szlovéniában vagy Németországban jóval előttünk járnak. Minden ország más, de a közös bennük, hogy támogatják a bicajosokat. Ausztriában rengeteg elkülönült bicajút van, az országot szinte behálózzák és a kiemelt turisztikai régiókban komplett iparág épült a bicajosok támogataására. Olaszországban mindenki országútizik, kevés az elkülönült bicajút, de a hétvégén az autósok kirajzanak a színes cuccaikban és a milliós bringáikon. Ott látszik, hogy aki bringázik, az vezet is, mivel nagyon figyelnek egymásra.

A külföldi utakat, amelyeket a bike4fun szervez, itt megtalálod.

Bármerre is tekersz, a lényeg, hogy mozogj, élvezd a túrákat és ne feledd: sisak mindig legyen rajtad, a bicajon pedig hátul egy villogó!