Lassan, de biztosan közeleg a bicajos szezon. Bár az időjárás néha még a telet idézi, de hivatalosan is tavasz van, amikor a 15-20 fokban már a fázósok is elkezdhetnek bringázni. A télen nem használt kerékpárt érdemes az első használat előtt alaposan átvizsgálni, hiszen a több hónapos pihenés miatt nem csak az emberi szervezet ereszt le, hanem a technika is képes megadni magát. Az emberi szervezetnek is fel kell készülnie, sőt a kerékpárt be is kell állítani! Ha mindez kész, tekerhetsz! Azt is elmondjuk, hol érdemes bicajozni!

A kerékpár felkészítése

Amennyiben korábban megvetted már a megfelelő kerékpárt, akkor sokat segít a helyzeten, ha azt szakszerűen tároltad télen, azaz nedvességmentes, az időjárástól óvott helyre tetted. De még ekkor is érdemes átvizsgálni vagy átvizsgáltatni.

A legegyszerűbb és a legmegbízhatóbb megoldás, ha elviszed egy szervizbe (például hozzánk!) egy tavaszi felkészítésre. Szervíztől függően a kis- vagy középgenerál más összegbe kerül, de érdemes ezt kifizetni, hiszen értünk hozzá, a speciális szerszámok is rendelkezésre állnak a szakszerű javításhoz. Érdemes időben kapcsolni, ne hagyjuk az utolsó pillanatra, mert áprilistól a kerékpárboltokban (nálunk is) elég nagy a forgalom és a várakozási idő!

Amennyiben nem akarunk szervízre áldozni vagy kifejezetten magunk szeretnénk elvégezni a munkát és vannak szerszámaink is, valamint értünk hozzá, a következőkre figyeljünk!

Alktarész-csoportonként nézd át!

A legészrevehetőbb változás valószínűleg a gumik leeresztése lesz. Még ha a szelepekkel és a belsővel minden rendben van, a gumi a több hónapos állás alatt akkor is ereszt (a gumi pórusain elszökik a levegő), így a kerék laposabb lesz. Mielőtt felfújnád, érdemes a belsőt kiszedni és átnézni, hiszen a súly alatt leeresztve károsodhatott. Vedd ki a belsőt (ehhez kell a két kis műanyag leszedő), fújd fel és először egy vízzel teli vödörben nézd meg, hogy ereszt-e (ahol buborékol, ott szökik a levegő), majd haminden rendben, akkor is a hagyd egy-két napig állni, hogy megnézd, leereszt-e. A gumi felfújásánál figyelj a megfelelő nyomásra, ezt általában a gumin feltüntetik (psi vagy bar formájában).

L-bike kerékpárszerviz és bolt

Mielőtt az alkatrészeket egyenként ellenőriznéd, érdemes lemosni vagy áttörölgetni a kerékpárt. Kerüld a nagy nyomású készülékeket, inkább egy nedves ronggyal töröld át, majd egy szárazzal, vagy egy kefével sikáld meg és törölgesd le. Nem baj, ha a víz a láncot, a fogaskoszorút és a váltókat éri, nem lesz baja. Hagyd megszáradni, majd a láncot és a fogaskoszorút lánctisztító spray-vel fújd át, végezetül törölgesd át egy ronggyal. A végén a megfelelő kenőanyaggal kend be a láncot. Ha tapasztalt vagy és van láncleszedőd, akkor a láncot megéri leszedni és beáztatni (pl. Brigéciolba), majd áttörölgetve visszarakni. Érdemes a lánc nyúlását is megvizsgálni, ha van erre mérőszerszámod. Ez azért fontos, mert egy megnyúlt lánc koptatja a fogaskerekeket, akadályozza a bicaj megfelelő váltását, állandóan ugrani fog). Használattól és minőségtől függően egy lánc kb. 2-5000 km-t bír és általában hátsó fogaskoszorúval együtt kell cserélni.

Alapvető ellenőrzések: Váltó, fék, kerekek

Ha kész vagy a hajtással, nézd meg a váltót! Ha nem jól vált, be kell állítani. Magad is megcsinálhatod, nem bonyolult, de aki nem csinált még ilyet, az nézzen utána, hogyan kell. A neten számtalan videót és cikket találsz róla, itt nem részeletezem. Ha megérted a logikáját, nagyon könnyen menni fog. Ha nem vagy biztos benne, inkább vidd el egy szervizbe, mert rendesen el lehet állítani.

A váltó után a fékekre is rá kell nézned: fékez-e rendesen, hatékonyan? Próbáld ki! Ha nem, akkor ennek több oka is lehet. Ha felnin fogó féked van, nézd meg, hogy kellően szorosan állnak-e a fékpofák a felnihez képest. Nézd meg a fékpofákat, nem kopottak-e. Ellenőrizd a fékbovdent, mert ha az megnyúlt, a fékhatás csökken. Ha a bovden kilazult, húzd meg (vagy fékkarnél vagy a féknél, attól függ, milyet féket használsz)! A probléma oka lehet az is, hogy a fékpofa nem áll jó szögben, a gumit súrolja vagy nem érintkezik rendesen a felnivel! A fékpofákat a fék oldalán lévő kis csavarral tudod állítani!

Ha tárcsaféked van, nézd meg, hogy a fékbetétek hozzáérnek-e a tárcsához. Ha igen, ezen is tudsz állítani: a felfogatási ponton lévő két csavart kilazítod, a féket behúzod és így szorítod vissza a csavarokat. Ellenőrizd, hogy a betétek milyen állapotban vannak, ezeket egy gyorskioldó kipattintása után ki tudod venni (tárxsaféknél). Ha kopottak, cseréld! Nagyon fontos, hogy csak megfelelő állapotú fékkel induljunk el, hiszen az életed múlhat a jó fékhatáson! Ezért a fék nem rendeltetésszerű működése esetén javaslom a szervizt!

A centrírozás

Jöhetnek a kerekek! Ellenőrizd a felnit! Húzd végig rajta a kezed, hogy nincs-e rajta sérülés, nem horpadt-e? Nézd meg, hogy minden küllő a helyén van-e, elég feszesen állnak-e a küllők? Ellenőrizd, hogy a kerékben van-e nyolcas. A centrírozás nem bonyolult, de pepecs és precizitást, valamint spéci szerszámokat igénylő munka, ezért ezt is a szervizben érdemes elvégeztetni.

Amennyiben otthon szeretnéd megoldani, kell hozzá egy cenrtír-állvány. Végszükség esetében a felnifékek fékpofáihoz is viszonyíthatod az eltérést. A kerék akkor szorul kiegyensúlyozásra, ha a felni ütést kapott és láthatóan kitér egy-egy ponton. Ha megforgatod a kereket, ez látszik, de kell hozzá egy viszonyítási pont.

L-bike kerékpárszerviz és bolt

Mivel a felnit a küllők tartják síkban, a centrírozás lényege a külők húzása-lazítása. Ahol a nyolcas van, ott a nyolcas kitérése felöli küllőket kell kicsit meghúzni egy küllőkulccsal (hogy a küllő visszahúzza a felnit!), az ellenkező oldaliakat pedig lazítani kell (hogy engedje). Amiért a centrírozás bonyolult: figyelni kell arra, hogy nehogy túlhúzd a küllőket, mert könnyen elpattanhatnak, rosszabb esetben a felnit is kiszakítja, másrészt a túlhúzás a kerékben tojásalakot okozhat. Ha nem vagy magadban biztos vagy nincs küllőkulcsod, a feladatot inkább bízd szakemberre!

Ha mindezzel készen vagy, már csak a zsírzás maradt, amit inkább szervizben érdemes elvégeztetni. Alapvetően három csapágyas forgó rendszert kell zsírozni: a kormánycsapágyat, a hajtómű középrészt és a kerekek agyát. Mindhárom rendszer nagyon fontos a hatékony haladásért, ezért erre nagyon figyeljünk oda, de ezeket csak speciális szerszámokkal tudod megoldani, ezért nagy valószínűséggel inkább szervízbe kell megoldani!

Készülj fel Te is!

Ha a kerékpárt felkészítetted, már csak saját tested felkészítése van hátra. Érdemes már februárban – márciusban elkezdeni egy kis alapozást! Mozogni kell, egy kicsit futni, úszni, tornázni, hogy mire eljön a bicajos szezon, legyen fizikai alap, amire aztán tovább építkezhetsz. Ha nem ezt teszed, a kerékpározást az elején csak nyűgnek fogod érezni.

Néhány tanács a felkészülésre

  • Fuss, hetente 1-3x néhány km-t, hogy erősítsd a lábak izmait és állóképességet szerezz!
  • Erősítsd a hát- és a hasizmokat! Ezek jó állapota a kerékpározáshoz feltétlen fontos! Felülések, hason fekve láb és kézemelések, planking. Itt egy hasznos videó! (Youtube), ha ezt a 23 perces gyakorlatot hetente 2-3x megcsinálod, nem lesz hátizom problémád.
  • Minden mozgás előtt és után nyújts, használj pilates hengert!
  • Javítsd az egyensúlyod! Használj egyensúlypárnát!
  • Étkezz egészségesen!

A kerékpár beállítása

Miután a kerékpárt felkészítetted a tekerésre, Te is készen állsz, érdemes a bicaj beállításával is foglalkozni egy kicsit, mivel a helytelen beállítás jelentős gondokat okozhat. Fáj a térded, a nyakd, a hátad a bicajozástól? Nem biztos, hogy szervi bajod van, lehet, hogy csak nem megfelelően beállított vagy nem helyes méretű bicajon tekersz. Minél döntötted a pozíció, annál fontosabb a pontos beállítás. egy országúti kerékpáron milimétereken múlik a kényelmes tekerés. Ha 80-120km-ereket tekersz, nagyon precízen be kell lőni a megfelelő beállításokat.

A kerékpár mérethez való igazításának, a helyes beállításának (bike fitting) óriási szakirodalma van a neten, ezért ezt nem fogom itt részletezni, hiszen nem vagyok képzett szakember. Előljáróban két dolog: az egyik, hogy akkor kell ezzel élni, ha hosszabb utakra, rendszeresen használod a bicajt. Nyilván, ha néha letekersz vele a boltba, nincs erre szükség. A másik, hogy a bikefittingre mára egy komplett iparág épült, itthon is elérhetőek kiváló szakemberek, így a beállításokat velük érdemes megcsináltatni, mivel ez egy összetett, bonyolult dolog, minden mindennel összefügg (tekerési szögek, távolságok, magasságok). Természetesen aki évek óta teker, érti a tekerés mechanizmusát és a saját kerékpárjával is tisztában van, azt az évek alatt szépen belőtte a méretéhez és nincs gondja, annak nem kell ezzel foglalkoznia.

Néhány fontos tanács a kerékpár beállításához

Válaszd a helyes bicaj típusát és válaszd a helyes méretet! Sajnos Magyarországon még nem alapvető, hogy méret szerint vesszük a bicajt. A méretet persze minden bicaj-típusnál máshogy adják meg, van ahol a S-M-L, van, ahol collban adják meg a nyeregcső magasságát, van, ahol a vízszintes cső távolsága a méret. A lényeg, hogy a méret megválasztása összefüggésben van a testmagassággal, de leginkább az ülőmagassággal és a váz vízszintes csövének távolságával (ráhajlás). A legfontosabb szabály: kerékpárt csak kipróbálás alapján vegyél!

A beállítás első lépése a nyereg magasságán beállítása. Ennek is óriási szakirodalma van, természetesen méréssel lehet a legjobban beállítani, legegyszerűsítve: állj oda a bicaj mellé és a csipőcsontod kiállórészéig emeld a nyerget. Másik megoldás, hogy ülj a nyeregbe és állítsd az egyik pedált a legalsó pontra. A nyereg akkor van jól beállítva, ha a pedált a sarkaddal éppen eléred.

A következő magunk is elvégezhető beállítás a kormány távolságának beállítása, amit a kormányt tartó kormányszár (stucni) hossza szabályoz. Természetesen itt már sokmindentől függ a helyes beállítás, például nem mindegy a nyereg vízszintes beállítása, távolsága, a kerékpár fajtája (előredőlés), stb. A stucnit lehet cserélni, lehet rövidebbet, hosszabbat, más szögben állót feltenni, a lényeg, hogy a kényelmes üléspozícióért a kormányszár hossza nagy mértékben felelős, ezért ha nem kényelmes az ülés és az előredőlés, ennek változtatásával jelentős eredményeket lehet elérni.

L-bike kerékpárszerviz és bolt

Jelentős változást érhetsz el a jó nyereg megválasztásával, ez talán a legfontosabb és egyben a legnehezebb kérdés is. Méghozzá azért, mert a kényelmes ülés mindenkinek más nyergen kényelmes, hiszen ez elsősorban az ülőcsontok távolságától és a kerékpározás fajtájától (előredőlés) függ. Az elmúlt években ennek a témának is elég nagy szakirodalma van, itt van egy videó egy német gyártó cégtől, megmutatja, hogy miről van szó.

A legtöbben azt gondolnák, hogy az a kényelmes nyereg, amelyik puha, ez azonban egyáltalán nincs így. A puha nyereg a súrlódás miatt általában kidörzsöl, illetve elnyomja a medence puhább részeit. A jobb, kényelmes nyergeket az ülőcsontok távolságához igazítják és ezt kell neked is tenned. Mérd meg az ülőcsontod távolságát és így vásárolj jó nyerget. Sajnos egy valóban jó nyereg tízenezrekbe kerül, de megéri, mert a tekerés kényelmes lesz.

Amit még javaslok: ha sokat és sokszor tekersz, érdemes a pedál helyett klipszre váltani (ehhez kell speciális cipő, amire a klipszet rácsavarozod, majd a pedált is kicseréled a fogadó részre), mert azzal sokkal hatékonyabb a tekerés (nem csak nyomod, hanem húzod is a pedált), illetve a tekerés is sokkal stabilabb lesz. Másrészt használj bicajos nadrágod, egy jó minőségű betéttel ellátott nadrág rengeteget javít az élményen (a jó nyergen túl).

Hol tekerjek?  TOP-kerékpárutak Magyarországon

Ha a bicaj kész van, be van állítva, felkészültél Te is, akkor nyeregbe!  De hol lehet jót tekerni? Ezt egy másik cikkben fogjuk megmutatni!